contact

Web Enrichment
telefoon 06 - 20 26 41 37
telefoon info@webenrichment.nl
KvK 66747767
IBAN DE37 1001 1001 2625 4216 15
BIC NTSBDEB1XXX

Schroom niet: voor (aan)vragen, opmerkingen en suggesties kunt u het contactformulier gebruiken.





nieuws en achtergronden

Illiquide opties bij series met maar één marketmaker

Geplaatst op 15-10-2023 door Wietse ter Haar
(In progress).

Oplevering van Hologramvitrine in samenwerking met Tijdlab

Geplaatst op 01-02-2021 door Wietse ter Haar
Hologramvitrine in het Vrijheidsmuseum De hologramvitrine in het Vrijheidsmuseum.

Afgelopen week is in samenwerking met het vooruitstrevende archeologische bedrijf Tijdlab de eerste hologramvitrine opgeleverd aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Web Enrichment heeft de vitrine van de benodigde soft- en hardwarecomponenten voorzien. De constructie van de vitrine en het opbouwen van de 3D-modellen van diverse objecten is door Tijdlab uitgevoerd.

«3D-modellen bieden de mogelijkheid om objecten die niet meer bestaan en of nog moeten ontstaan een beeld te geven. Helaas is het lastig om de modellen ook echt in 3D te presenteren. De hologramvitrine biedt hiervoor de uitkomst.»

De vitrine is te bedienen met het bijgeleverde aanraakpaneel, waarin de museumbezoeker een keuze kan maken uit diverse objecten.

De projectie van de hologram is gebaseerd op een oude theater techniek, alleen dan in een nieuw jasje. Door met het licht te spelen wordt de illusie van een hologram gecreëerd. Het hologram is te bezichtigen van verschillende zijden en kan stilstaand of bewegend worden gepresenteerd. Zo wordt het mogelijk om uw model in 3D te presenteren.

Wij kijken terug op een succesvolle oplevering en samenwerking.

Sluit je PayPal account, voor het te laat is

Geplaatst op 01-01-2020 door Wietse ter Haar

PayPal, wat moet je ermee? Vele Nederlanders zijn er nooit aan begonnen, maar als alternatief voor de creditcard kan het wel eens handig zijn. Die gedachte had ik kennelijk al ruim een decennium geleden, namelijk in 2009 (11 jaar geleden) welteverstaan.

Er is een probleem met je PayPal rekening. Los het op om de volledige toegang tot je rekening te herstellen. Figuur 1 - "Er is een probleem met je PayPal rekening. Los het op om de volledige toegang tot je rekening te herstellen."

De laatste tijd heb ik PayPal wat vaker gebruikt dan normaal, zodoende vond het bedrijf het weer eens tijd om eens goed te checken wie ik nou eigenlijk ben. Hierbij kwamen ze met de standaardvraag om mijn NAW-gegevens te controleren. Zogezegd, zo gedaan, tot die tijd zou mijn account gedeeltelijk beperkt zijn.

Nu hoorde ik wel eens vaker horrorverhalen over PayPal en was ik er altijd al van bewust om geen geld aan te houden bij deze financiële 'dienstverlener'. Tot dusverre was ik tevreden met de dienst. De kosten die in rekening gebracht worden voor het overboeken van geld naar een andere PayPal rekening zijn wel buitensporig hoog. Maar goed, dat is het businessmodel.

Na enkele dagen ontving ik de volgende reactie van PayPal om 20:04u:

«Your PayPal Funds are Eligible for Withdrawal.»

In de tussentijd was op de PayPal rekening één betaling binnengekomen, die heb ik om 20:06u direct teruggeboekt naar mijn betaalrekening. Vijf minuten later ontving ik de volgende e-mail met als belangrijkste mededeling:

«We've reviewed the documents you submitted and determined that you were under 18 years old when you opened your PayPal account. You must be at least 18 years old to sign up for a PayPal account. From now on, you can't send or receive money with this account.“»
Het registratiejaar heeft PayPal keurig genoteerd staan Figuur 2 - Het registratiejaar heeft PayPal keurig genoteerd staan

Ik dacht even; dit is niet afkomstig van PayPal. Met mijn eerst volgende verjaardag bereik ik straks de leeftijd van vijfentwintig, maar dat is kennelijk nog niet oud genoeg. Omdat ik mijn PayPal account heb aangemaakt toen ik minderjarig was wordt mijn account nu alsnog geschorst. Gelukkig heb ik alles op tijd weggeboekt en staat er dus geen saldo meer op. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Door even te speuren op het internet vind je al snel talloze klanten die ze kennelijk liever kwijt zijn dan rijk en hetzelfde hebben ondervonden. In de meeste gevallen kunnen klanten fluiten naar hun geld of het pas na een lange tijd, wanneer je het verlies hebt ‘geaccepteerd’ weer opnemen. In de e-mail staat tevens het advies dat ik gewoon een nieuw account kan aanmaken. Dit moet een geweldig verdienmodel zijn voor PayPal, naar verluidt worden hiermee de vrijdagmiddagborrels gefinancierd...

Het is angstaanjagend om te zien hoeveel macht dit soort financiële partijen hebben, en het met één druk op de knop jouw bezittingen kan ontnemen. Überhaupt gaat het overboeken van geld steeds moeizamer. Om een significante bedragen te kunnen overmaken moet je bij vrijwel alle banken daglimieten aanpassen in de naam van veiligheid. Vervolgens nog weer enkele uren wachten. Sterker nog, voordat je kan beginnen met bankieren moet dit sinds kort eerst weer bevestigd worden met een ander apparaat. Contanten opnemen bij een pinautomaat is nu ook enkel mogelijk binnen een bepaald tijdvak onder het mom van de vele plofkraken. Nu wil ik die plofkraken niet bagatelliseren, echter komt het de belastingdienst (en mogelijk nog meer partijen) ook helemaal niet slecht uit dat steeds meer transacties digitaal inzichtelijk worden. Is cryptovaluta hier straks echt een alternatief voor? Die hebben ook zo weer hun eigen problemen. De onderliggende vraag in mij rijst steeds meer op, wie is daadwerkelijk de baas over uw vermogen?

Fastned en de gratis boodschappen

Geplaatst op 25-06-2019 door Wietse ter Haar

Afgelopen vrijdag 21 juni 2019 kreeg het laadpaalbedrijf Fastned een tweede notering bij Euronext in Amsterdam. Sinds 2016 staat het bedrijf al op de (baby)beurs Nx’change.

«

Nx’change is een particuliere beurs (dus niet van Euronext) voor kleine bedrijven. Het voordeel ten opzichte van crowd funding is dat de Nx'change beter gereguleerd is, zo is er toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank. Verder is het goedkoper om naar Nx'change te gaan dan de officiële beurs van Euronext. Ook is het bij crowdfunding moeilijk om als belegger van je stukken af te komen, want er is geen markt. Bij de Nx'change is dat wel het geval.

De eisen voor een notering aan Nx'change zijn wel kleiner dan als je op Euronext staat genoteerd. Ook kun je rechtstreeks kopen, dat hoeft niet via je bank.

Fastned, dat oplaadstations voor elektrische auto's heeft, is het eerste bedrijf dat is genoteerd aan Nx'change. Nx'change zelf erkent dat er weinig handel is, Fastned vindt het geen probleem. Maar voor beleggers is liquiditeit vaak wel een belangrijk punt. Als je om wat voor reden dan ook je bezit wilt verkopen en dat kan niet, of je moet concessies doen aan de prijs, dan is dat natuurlijk vervelend.

Bron: RTL Nieuws
»

Eigenlijk zou de handel in het aandeel Fastned bij Euronext al een week eerder van start gaan. De notering werd echter een week uitgesteld, vanwege een emissie van circa 3 miljoen nieuwe aandelen. De uitgifteprijs werd net zoals enkele jaren eerder op Nx’change vastgesteld op € 10,00. In de week voorafgaand konden partijen zich inschrijven voor de nieuwe stukken. Bestaande aandeelhouders kregen de mogelijkheid de stukken te converteren naar Euronext. Ondanks dat het exact hetzelfde aandeel betreft, zijn ze wel uitgegeven onder twee verschillende ISIN-codes. Het omzetten van de bestaande aandelen kan meerdere dagen duren en is (nog) niet verplicht.

Het orderboek op Nx'change Figuur 1 - Het orderboek op Nx'change

Donderdag 20 juni kwam Fastned met de mededeling de emissie niet te laten plaatsvinden. De notering op 21 juni bij Euronext werd echter niet geschrapt. Met als resultaat dat er eigenlijk niet tot nauwelijks aandelen waren te verhandelen op de beurs van Euronext. Speculanten die direct short zijn gegaan moeten aandelen terugkopen die niet leverbaar waren op dat moment, zodoende kon de prijs steeds verder oplopen.

Terwijl vrijdag de koers op Euronext sloot op € 53,00 kon op Nx’change gewoon doorgehandeld worden. Door het gebrek aan liquiditeit op de kleinere beurs ligt de bied en laat vaak ver uit elkaar, op sommige momenten tot 7 euro.

Transactiegeschiedenis op Nx'change Figuur 2 - Transactiegeschiedenis op Nx'change

Dit gegeven maakt het mogelijk mooi wat bij te verdienen vanaf je luie stoel. Vrijdagmiddag een klein bedrag gestort in mijn account op Nx’change. Vervolgens een limiet kooporder geplaatst net boven het beste bod op dat moment. De eerstvolgende partij die nu een bestensorder plaatst om van zijn Fastned stukken af te komen wordt nu aan mijn limietorder gekoppeld. Daarna zet je de net aangekochte stukken direct in de verkoop voor de meest gunstige laatprijs. De ‘slimme’ handelaar die geïnspireerd is geraakt door de hoge koers op Euronext, weet dat hij deze aandelen hier dus kan kopen voor de helft, twijfelt niet en plaatst een bestensorder om direct wat in te slaan. Deze koper wordt nu gekoppeld aan de eerstvolgende verkoper in het orderboek. Dit kunstje kun je meermaals herhalen. Door deze handeling kun je op een miniem volume de koers volledig naar je handzetten, met soms verschillen van wel 30% per transactie.

Het leverde mij, weliswaar in procenten het hoogste rendement op tot dusver behaald met een aandeel. Leuk boodschappengeld, nog even laden en dan op naar de supermarkt…

Fastned station te Hengelo Figuur 3 - Fastned station te Hengelo

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Afstudeeropdracht: ontwerp van een LoRa-tracker

Geplaatst op 19-11-2018 door Wietse ter Haar
Overgenomen vanaf de website van MapGear B.V.:
«

Innovatie is voor MapGear dagelijks werk. Omdat we graag de toekomst in huis halen, heeft Wietse ter Haar het afgelopen half jaar bij ons zijn afstudeeropdracht afgerond: in opdracht van de Saxion Hogeschool, academie Life Science, Engineering & Design. Wietse ontwikkelde voor ons een innovatieve GPS-tracker.

Deze GPS-tracker kan objecten en voertuigen in ons GeoApps-platform realtime traceren: een mooi voorbeeld van the Internet of Things, waarbij individuele apparaten via het internet met elkaar communiceren. De GPS-tracker van Wietse is een werkend prototype dat van objecten de locatie bepaalt en direct doorspeelt naar ons geodata-platform. Met een zeer lange gebruiksduur en een landelijk dekkend netwerk.

De locatiedata worden realtime geplot op een kaart, waardoor instant afgelegde routes zichtbaar worden. Met deze slimme GPS-tracker zijn allerlei handige toepassingen denkbaar bijvoorbeeld koppeling met sensoren en het uitlezen van diverse (meet)instrumenten.

Wietse ter Haar
»

Nieuw leven in Axis netwerk PTZ camera

Geplaatst op 20-07-2018 door Wietse ter Haar
Axis P5534-E Figuur 1 - Axis P5534-E

Afgelopen week kwam er bij mijn afstudeerbedrijf een defecte camera terug van de klant. Om precies te zijn de Axis P5534-E. Deze camera werd ingezet ter monitoring van het verkeer in de stad Deventer en beschikt over maar liefst 16x optische zoom (demo clip). Mijn afstudeerbedrijf heeft de klant van een nieuwe camera voorzien en zodoende zou deze op de schroothoop belanden.

Met de duurzame gedachte in mijn hoofd de camera meegenomen en maar eens opengeschroefd. Wat direct opvalt is de degelijkheid van een Axis camera. Alles zit eenvoudig met Torx schroeven aan elkaar vastgemonteerd. Waar je vaak ziet dat fabrikanten veel moeite doen om zelf knutselen tegen te gaan (bijv. door lijm te gebruiken) is dit bij deze Axis camera in ieder geval niet het geval.

Eerst even terug komen op het defect: zodra de camera werd aangesloten op de bijhorende PoE-voeding (Axis T8133 midspan) sloeg deze telkens af. Een PoE camera is handig voor plekken waar geen stopcontact in de buurt is. PoE staat voor Power over Ethernet, ofwel: voeding via de netwerkkabel. Naast de camerabeelden, gaat ook de stroom door de netwerkkabel. Met een PoE ip-camera heb je dus geen extra stopcontact nodig. PoE werkt alleen als er aan beide kanten van de netwerkkabel een PoE apparaat is aangesloten.

Printplaat Axis P5534-E Figuur 2 - Printplaat Axis P5534-E

Het niet opstarten van de camera wees al direct op een voedingsprobleem van het apparaat. De printplaat van de cam maakt ook duidelijk onderscheid tussen de voeding en het ‘camera’-gedeelte. Op de printplaat is een scheiding aangebracht met twee aparte groundplanes. Vermoedelijk wegens EMC-technische redenen en verschil in stroomsterktes van beide circuits. Na het doormeten van diverse componenten en bestuderen van datasheets tot de conclusie gekomen dat de voedingschip ‘NCP1081DEG’ rechtsboven op de onderstaande afbeelding de boosdoener moest zijn.

Deze SMD componenten zijn niet of nauwelijks met de gewone soldeerbout te verwijderen dan wel te bevestigen. Met een zogenaamd hete lucht SMD-reworkstation is dit klusje tot een goed einde gebracht. Een nieuwe chip kost slechts een paar euro en is eenvoudig te vinden bij diverse elektronica (web)shops.

Tot slot de cameraonderdelen even opgepoetst en weer netjes in elkaar geschroefd met resultaat! De Axis P5534-E werkt weer naar behoren. Binnenkort zal de camera op het terrein van De Gasfabriek opgehangen worden in Deventer en zal hier een linkje verschijnen naar de stream.

Update: Link naar live stream

Axis P5534-E back in business Figuur 3 - Axis P5534-E back in business