Illiquide optie bij series met slechts één marketmaker

Geplaatst op 23-12-2023 door Wietse ter Haar
0 reacties

In de elektronische handel zijn opties een veelgebruikt instrument. Voor wie onbekend is met optiehandel, kan hier zijn basiskennis wat bijspijkeren.

Overzicht van het productaanbod van CME Group. Figuur 1 - Overzicht van het productaanbod van CME Group.

Voor relatief kleine spelers op de markt zijn sinds begin 2023 opties op de Micro E-mini Nasdaq-100 en S&P500 future geïntroduceerd. Door een optie op een future te kopen in plaats van een indexoptie verkrijg je meer flexibiliteit. Bij een indexoptie op de Nasdaq-100 ben je beperkt tot de reguliere openingstijden (15:30u – 22:00u, West-Europese tijd). Uiteraard is een markt ook buiten deze tijden continue onderhevig aan prijsveranderingen. Zodoende wil je een koop- of verkoopmoment altijd kunnen uitvoeren zonder daarvoor aanvullende (tegengestelde) posities te moeten innemen. Daarom ligt mijn voorkeur bij het handelen in dit type opties. Futures en andere afgeleiden op bekende indices/grondstoffen zijn nagenoeg de hele werkweek te verhandelen, behalve tussen 23:00u en 00:00u.

Aankoop en verkoopmoment optie Nasdaq-100 micro future, West-Europese tijd. Figuur 2 - Aankoop en verkoopmoment optie Nasdaq-100 micro future, West-Europese tijd.

Op 12 oktober kocht ik een putoptie met uitoefenprijs 15100 en expiratiedatum Nov03’23 op de Nasdaq-100 micro future voor een prijs van $164,50 * 2 = $329,00, zie figuur 2. Bij deze optieserie gebeurde er vervolgens iets opmerkelijks.

Vlak na de aankoop van de optie, begon de Nasdaq-100 te corrigeren, wat uiteraard wenselijk is bij de aankoop van een putoptie.

Koersverloop Futures Nasdaq-100, 22 oktober 2023 Figuur 3 - Koersverloop Futures Nasdaq-100, 22 oktober 2023.

Vervolgens hield de marketmaker na de koop van deze optie het voor gezien waardoor ik met een illiquide optie in portefeuille zat. Mijn handelsstrategie waar ik mijzelf aan dien te houden, verplicht mij tot snel winst nemen bij dit soort derivaten, echter werd dit onmogelijk gemaakt. Bijzonder merkwaardig was dat voor overige series met hogere en lagere uitoefenprijzen wel gewoon bied- en laatprijzen werden afgegeven met een size van 5 x 5, maar enkel bij mijn gekochte serie de marketmaker dat niet meer deed, zie figuur 4, een screenshot vanaf mijn telefoon.

De marketmaker gaf geen bied koers meer af voor de gekochte optie Figuur 4 - De marketmaker gaf geen bied- en laatprijzen meer af voor mijn gekochte optieserie.

Daaropvolgend heb ik de broker gebeld en die heeft contact opgenomen met CME Group, uitgever van deze opties. Zij kwamen terug met het antwoord dat de marketmaker niet verplicht is om bied- en laatprijzen af te geven. Deze vreemde ontwikkeling had ik nog niet eerder meegemaakt, gezien ik die week nog zonder problemen in vergelijkbare optieseries had gehandeld. Een andere oorzaak die kan meespelen is dat de optieserie niet op de gebruikelijke 3e vrijdag van de maand afloopt, met als gevolg een gebrek aan liquiditeit in deze series. Of het nu om een technische fout gaat, of dat deze marketmaker dit opzettelijk deed zal ik vermoedelijk niet te weten komen.

Uiteindelijk kwam de marketmaker vlak voor tienen weer terug en heb ik de optie kunnen verkopen. Hierbij miste ik uiteraard een belangrijk deel van de winst. De Nasdaq-100 zette omstreeks 20u een bodem neer en begon alweer wat op te krabbelen. Een leerschool waarbij ik gelukkig geen leergeld hoefde te betalen. Wel een die ik niet snel zal vergeten en de afhankelijkheid van slechts één marketmaker op een optieserie sterk blootlegt.