Afgelopen vrijdag 21 juni 2019 kreeg het laadpaalbedrijf Fastned een tweede notering bij Euronext in Amsterdam. Sinds 2016 staat het bedrijf al op de (baby)beurs Nx’change.
«Nx’change is een particuliere beurs (dus niet van Euronext) voor kleine bedrijven. Het voordeel ten opzichte van crowd funding is dat de Nx'change beter gereguleerd is, zo is er toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank. Verder is het goedkoper om naar Nx'change te gaan dan de officiële beurs van Euronext. Ook is het bij crowdfunding moeilijk om als belegger van je stukken af te komen, want er is geen markt. Bij de Nx'change is dat wel het geval.
De eisen voor een notering aan Nx'change zijn wel kleiner dan als je op Euronext staat genoteerd. Ook kun je rechtstreeks kopen, dat hoeft niet via je bank.
Fastned, dat oplaadstations voor elektrische auto's heeft, is het eerste bedrijf dat is genoteerd aan Nx'change. Nx'change zelf erkent dat er weinig handel is, Fastned vindt het geen probleem. Maar voor beleggers is liquiditeit vaak wel een belangrijk punt. Als je om wat voor reden dan ook je bezit wilt verkopen en dat kan niet, of je moet concessies doen aan de prijs, dan is dat natuurlijk vervelend.
Bron: RTL Nieuws »
Eigenlijk zou de handel in het aandeel Fastned bij Euronext al een week eerder van start gaan. De notering werd echter een week uitgesteld, vanwege een emissie van circa 3 miljoen nieuwe aandelen. De uitgifteprijs werd net zoals enkele jaren eerder op Nx’change vastgesteld op € 10,00. In de week voorafgaand konden partijen zich inschrijven voor de nieuwe stukken. Bestaande aandeelhouders kregen de mogelijkheid de stukken te converteren naar Euronext. Ondanks dat het exact hetzelfde aandeel betreft, zijn ze wel uitgegeven onder twee verschillende ISIN-codes. Het omzetten van de bestaande aandelen kan meerdere dagen duren en is (nog) niet verplicht.
Donderdag 20 juni kwam Fastned met de mededeling de emissie niet te laten plaatsvinden. De notering op 21 juni bij Euronext werd echter niet geschrapt. Met als resultaat dat er eigenlijk niet tot nauwelijks aandelen waren te verhandelen op de beurs van Euronext. Speculanten die direct short zijn gegaan moeten aandelen terugkopen die niet leverbaar waren op dat moment, zodoende kon de prijs steeds verder oplopen.
Terwijl vrijdag de koers op Euronext sloot op € 53,00 kon op Nx’change gewoon doorgehandeld worden. Door het gebrek aan liquiditeit op de kleinere beurs ligt de bied en laat vaak ver uit elkaar, op sommige momenten tot 7 euro.
Dit gegeven maakt het mogelijk mooi wat bij te verdienen vanaf je luie stoel. Vrijdagmiddag een klein bedrag gestort in mijn account op Nx’change. Vervolgens een limiet kooporder geplaatst net boven het beste bod op dat moment. De eerstvolgende partij die nu een bestensorder plaatst om van zijn Fastned stukken af te komen wordt nu aan mijn limietorder gekoppeld. Daarna zet je de net aangekochte stukken direct in de verkoop voor de meest gunstige laatprijs. De ‘slimme’ handelaar die geïnspireerd is geraakt door de hoge koers op Euronext, weet dat hij deze aandelen hier dus kan kopen voor de helft, twijfelt niet en plaatst een bestensorder om direct wat in te slaan. Deze koper wordt nu gekoppeld aan de eerstvolgende verkoper in het orderboek. Dit kunstje kun je meermaals herhalen. Door deze handeling kun je op een miniem volume de koers volledig naar je handzetten, met soms verschillen van wel 30% per transactie.
Het leverde mij, weliswaar in procenten het hoogste rendement op tot dusver behaald met een aandeel. Leuk boodschappengeld, nog even laden en dan op naar de supermarkt…
De bovenstaande informatie is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.