Afgelopen week kwam er bij mijn afstudeerbedrijf een defecte camera terug van de klant. Om precies te zijn de Axis P5534-E. Deze camera werd ingezet ter monitoring van het verkeer in de stad Deventer en beschikt over maar liefst 16x optische zoom (demo clip). Mijn afstudeerbedrijf heeft de klant van een nieuwe camera voorzien en zodoende zou deze op de schroothoop belanden.
Met de duurzame gedachte in mijn hoofd de camera meegenomen en maar eens opengeschroefd. Wat direct opvalt is de degelijkheid van een Axis camera. Alles zit eenvoudig met Torx schroeven aan elkaar vastgemonteerd. Waar je vaak ziet dat fabrikanten veel moeite doen om zelf knutselen tegen te gaan (bijv. door lijm te gebruiken) is dit bij deze Axis camera in ieder geval niet het geval.
Eerst even terug komen op het defect: zodra de camera werd aangesloten op de bijhorende PoE-voeding (Axis T8133 midspan) sloeg deze telkens af. Een PoE camera is handig voor plekken waar geen stopcontact in de buurt is. PoE staat voor Power over Ethernet, ofwel: voeding via de netwerkkabel. Naast de camerabeelden, gaat ook de stroom door de netwerkkabel. Met een PoE ip-camera heb je dus geen extra stopcontact nodig. PoE werkt alleen als er aan beide kanten van de netwerkkabel een PoE apparaat is aangesloten.
Het niet opstarten van de camera wees al direct op een voedingsprobleem van het apparaat. De printplaat van de cam maakt ook duidelijk onderscheid tussen de voeding en het ‘camera’-gedeelte. Op de printplaat is een scheiding aangebracht met twee aparte groundplanes. Vermoedelijk wegens EMC-technische redenen en verschil in stroomsterktes van beide circuits. Na het doormeten van diverse componenten en bestuderen van datasheets tot de conclusie gekomen dat de voedingschip ‘NCP1081DEG’ rechtsboven op de onderstaande afbeelding de boosdoener moest zijn.
Deze SMD componenten zijn niet of nauwelijks met de gewone soldeerbout te verwijderen dan wel te bevestigen. Met een zogenaamd hete lucht SMD-reworkstation is dit klusje tot een goed einde gebracht. Een nieuwe chip kost slechts een paar euro en is eenvoudig te vinden bij diverse elektronica (web)shops.
Tot slot de cameraonderdelen even opgepoetst en weer netjes in elkaar geschroefd met resultaat! De Axis P5534-E werkt weer naar behoren. Binnenkort zal de camera op het terrein van De Gasfabriek opgehangen worden in Deventer en zal hier een linkje verschijnen naar de stream.
Update: Link naar live stream