Sluit je PayPal account, voor het te laat is

Geplaatst op 01-01-2020 door Wietse ter Haar
0 reacties

PayPal, wat moet je ermee? Vele Nederlanders zijn er nooit aan begonnen, maar als alternatief voor de creditcard kan het wel eens handig zijn. Die gedachte had ik kennelijk al ruim een decennium geleden, namelijk in 2009 (11 jaar geleden) welteverstaan.

Er is een probleem met je PayPal rekening. Los het op om de volledige toegang tot je rekening te herstellen. Figuur 1 - "Er is een probleem met je PayPal rekening. Los het op om de volledige toegang tot je rekening te herstellen."

De laatste tijd heb ik PayPal wat vaker gebruikt dan normaal, zodoende vond het bedrijf het weer eens tijd om eens goed te checken wie ik nou eigenlijk ben. Hierbij kwamen ze met de standaardvraag om mijn NAW-gegevens te controleren. Zogezegd, zo gedaan, tot die tijd zou mijn account gedeeltelijk beperkt zijn.

Nu hoorde ik wel eens vaker horrorverhalen over PayPal en was ik er altijd al van bewust om geen geld aan te houden bij deze financiële 'dienstverlener'. Tot dusverre was ik tevreden met de dienst. De kosten die in rekening gebracht worden voor het overboeken van geld naar een andere PayPal rekening zijn wel buitensporig hoog. Maar goed, dat is het businessmodel.

Na enkele dagen ontving ik de volgende reactie van PayPal om 20:04u:

«Your PayPal Funds are Eligible for Withdrawal.»

In de tussentijd was op de PayPal rekening één betaling binnengekomen, die heb ik om 20:06u direct teruggeboekt naar mijn betaalrekening. Vijf minuten later ontving ik de volgende e-mail met als belangrijkste mededeling:

«We've reviewed the documents you submitted and determined that you were under 18 years old when you opened your PayPal account. You must be at least 18 years old to sign up for a PayPal account. From now on, you can't send or receive money with this account.“»
Het registratiejaar heeft PayPal keurig genoteerd staan Figuur 2 - Het registratiejaar heeft PayPal keurig genoteerd staan

Ik dacht even; dit is niet afkomstig van PayPal. Met mijn eerst volgende verjaardag bereik ik straks de leeftijd van vijfentwintig, maar dat is kennelijk nog niet oud genoeg. Omdat ik mijn PayPal account heb aangemaakt toen ik minderjarig was wordt mijn account nu alsnog geschorst. Gelukkig heb ik alles op tijd weggeboekt en staat er dus geen saldo meer op. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Door even te speuren op het internet vind je al snel talloze klanten die ze kennelijk liever kwijt zijn dan rijk en hetzelfde hebben ondervonden. In de meeste gevallen kunnen klanten fluiten naar hun geld of het pas na een lange tijd, wanneer je het verlies hebt ‘geaccepteerd’ weer opnemen. In de e-mail staat tevens het advies dat ik gewoon een nieuw account kan aanmaken. Dit moet een geweldig verdienmodel zijn voor PayPal, naar verluidt worden hiermee de vrijdagmiddagborrels gefinancierd...

Het is angstaanjagend om te zien hoeveel macht dit soort financiële partijen hebben, en het met één druk op de knop jouw bezittingen kan ontnemen. Überhaupt gaat het overboeken van geld steeds moeizamer. Om een significante bedragen te kunnen overmaken moet je bij vrijwel alle banken daglimieten aanpassen in de naam van veiligheid. Vervolgens nog weer enkele uren wachten. Sterker nog, voordat je kan beginnen met bankieren moet dit sinds kort eerst weer bevestigd worden met een ander apparaat. Contanten opnemen bij een pinautomaat is nu ook enkel mogelijk binnen een bepaald tijdvak onder het mom van de vele plofkraken. Nu wil ik die plofkraken niet bagatelliseren, echter komt het de belastingdienst (en mogelijk nog meer partijen) ook helemaal niet slecht uit dat steeds meer transacties digitaal inzichtelijk worden. Is cryptovaluta hier straks echt een alternatief voor? Die hebben ook zo weer hun eigen problemen. De onderliggende vraag in mij rijst steeds meer op, wie is daadwerkelijk de baas over uw vermogen?